Nansensgade

TiberenFoto: Maj 2001


Skulpturen står på dæmningen ved Søtorvet


De to bronzeskulpturer Nilen og Tiberen, er afstøbninger af marmorskulpturerne Nilen og Tiberen fra 1. århundrede e. Kr., der blev udgravet i Rom i det 1600 århundrede. Skulpturerne er en gave fra brygger Carl Jacobsens legat Albertina til København.

Tiberen er opstillet i 1901, og er opkaldt efter floden Tiberen der er 390 km lang.. Statuen forestiller guden liggende behageligt henslængt med en åre i venstre hånd og et overflødighedshorn i højre. Under gudens højre hånd ses Roms symbol, Romulus og Remus, der diger en hunulv.

Tvillingerne Romulus og Remus grundlagde Rom. Som nyfødte blev de to drenge sat ud i en sivkurv på floden. Længere nede drev de i land, og en hunulv fandt dem og tog sig af dem. De blev senere opfostret af en hyrde. Da de blev voksne, ville de begge anlægge en by der hvor de var drevet i land. De kunne ikke blive enige om hvem der skulle gøre det, og under et slagsmål dræbte Romulus sin bror Remus. Den 21. april 753 f.kr. grundlagde han Rom og det blev samtidig starten på den oldromerske tidsregning og kalender. Den fejres den dag i dag. Efter 40 år på tronen blev han pludselig under et voldsomt uvejr, opslugt af himmelen og forsvandt - sådan lyder sagnet i hvert fald.

Legenden om ulvinden med børnene har givet anledning til mange afbildninger og er i dag Roms vartegn.

På modsatte hjørne af Søtorvet står statuen Nilen


© Copyright 2001-2013 Alle rettigheder forbeholdes - Nansensgaden.dk