Nansensgade
FRIDA DAVIDSEN


Nørre Farimagsgade 17
Tlf. 33 13 03 72
mandag-fredag
9-16
lørdag
lukket

Frida Davidsen parykatelier åbnedes i 1946 af Elfrida Davidsen. Sammen med 10 damer fremstillede hun parykker af ægte hår og solgte til hele landet. I 1966 solgte Elfrida Davidsen sin virksomhed til skuespilleren Preben Kaas, og i 1971 overtog en sygeplejerske Frida Davidsen, forretningen.

Forretningen lå dengang på 1. sal i Farimagsgade 17. Her kunne kunderne komme og gå diskret. På den tid var det at skulle bruge paryk måske ikke ligefrem en tragedie, men man ville helst ikke gå ind i en butik lige fra gaden. I dag har dette forhold ændret sig; i 1990 flyttede virksomheden ned i hjørnebutikken Nørre Farimagsgade / Schacksgade, hvor den er mere synlig.

Parykker bruges til mange formål; på teater, til fest, i film, på opvisninger, ved forfængelighed, typeskift og sygdom. Specielt i forbindelse med sygdom kan det være en stor hjælp rent psykisk at man har hår på hovedet. Én ting er at man bliver syg og skal forholde sig til det, men at blive skaldet er næsten værre. Personalet oplever af og til kunder der synes det at miste fx et bryst ikke er så slemt som at miste håret. Håret har altid været meget vigtigt for vores selvværd, så vigtigt at identiteten er truet når håret forsvinder, fortæller Frida Davidsen. I dag er det måske ikke så slemt for manden at miste håret, da moden tillader at man bliver klippet skaldet.

At fremstille en paryk er et kæmpe tålmodighedsarbejde. En paryk der kan dække det normalt hårdækkede område på hovedet tager ca. 80 timer at fremstille og bliver meget dyr. Helt op til 13 - 14.000 kr. Derfor er det sjældent at de bliver fremstillet i butikken. Idag fremstilles de fleste parykker af fiber i Korea. Og der er ikke den type man ikke kan få. Fiberparykken er også nemmere at holde, man kan selv vaske den. Det kan man ikke med en paryk af ægte hår. Det er ikke fordi håret ikke kan tåle det, men knuderne der holder hårene fast løsner signår de kommer i vand. En ægte hårparyk skal specialrenses.

Mange der skal have paryk vælger en ny hårfarve, længde eller frisure. For 30 år siden havde forretningen kun to modeller at vælge imellem; en krøllet og en glat. Idag findes et stort udvalg af parykker med forskellige karakteristika, midterskilning, sideskilning, farve og længde. Efter kunden har valgt en paryk skal den tilpasses og klippes i frisure. Som indehaveren siger: "Vi har ingen reklameværdi i vores arbejde, for man må helst ikke kunne se at det er en paryk".

Flere og flere der for sjov ønsker at skifte stil/type for en aften, kan leje en paryk. Forretningen råder over et stort udvalg af parykker, fra almindeligt hår til de mere vilde i stærke neonfarver, og kan skaffe parykker hjem fra London til specielle formål til fx teater, film eller opvisninger.

Butikkens loft er det oprindelige opalglas ophængt i guldbelagte trælister.

 


     
Foto: Juli 2001


År


Tidligere var her:


 
Kioskforretning der solgte aviser, slik, kul og anden brændsel
 
 

© Copyright 2001-2013 Alle rettigheder forbeholdes - Nansensgaden.dk