Nansensgade
NansensgadeFoto: Februar 2001
Nansensgade, 1366 København K


Borgmester Hans Nansen
(1598-1667)

Hans Nansen kom fra et middelklassehjem i Flensborg, var storkøbmand, Københavns borgmester og en af Frederik den tredjes vigtigste støtter - ikke alene mod svenskerne, men i allerhøjeste grad mod den danske adel. Uden ham ingen enevælde.

Området uden for voldene blev frigivet af militæret og opkøbt af staten i 1864. Gaden blev anlagt ca. 1870. Indtil da havde det været marker og sump.

Indtil 1864 var det forbudt at bygge i området uden for voldene, da en eventuel fjende ikke skulle kunne søge dækning. Men efter englændernes bombardement af København i 1807, hvor de uden besvær beskød Københavns bymidte med raketter, indså militæret dog modvilligt, at et forsvarsværk som volden ikke havde den store værdi længere. Byen havde længe haft brug for at udvide, den havde i mange år været uhygiejnisk, trang og trængte til lys og luft.

Med det samme gik man i gang med at fjerne voldene. De fire byporte var de første der blev fjernet. Derefter nedlagde man volden omkring Nørreport og begyndte at sælge grundene udenfor. Byboerne var dog imod nedlæggelsen af volden, alle var glade for de grønne områder og det blev besluttet at beholde dele af den. Derfor har vi stadig Kastellet, anlægget omkring Statens Museum for Kunst, Botanisk Have, Ørstedsparken og Tivoli som er rester af den oprindelig vold.

På Nansensgade står skulpturerne Hønsefødder og Borne.

Læs historien "Nansensgadedrabet"


© Copyright 2001-2013 Alle rettigheder forbeholdes - Nansensgaden.dk