Nansensgade
GyldenløvesgadeFoto: Februar 2001
Gyldenløvesgade, 1369 København K


Generalløjtnant Ulrik Christian Gyldenløve
(1630-1658)

Søn af Christian den fjerde og Vibeke Kruse. Blev dræbt under Københavns første belejring i 1658-1660.

Gyldenløvesgade har tidligere været banegårdsterræn. Hovedbanegården lå hvor det nuværende Palads biografcenter ligger i dag. Sporene startede her og gik fra Hammerichsgade gennem Vester Farimagsgade, Gyldenløvesgade, Rosenørns Allé og videre til Roskilde. Dér hvor Radiohuset ligger idag, gik et spor fra mod Helsingør. Sporet gik i en blød bue gennem det område hvor der er bygget idag. Kigger man på et matrikelkort over området, kan man tydelig se nogle mærkelige matrikeler fra Radiohuset og op til hvor Åboulevarden krydser Bülowsvej. Ved Hans Egedes gade går det gamle jernbaneterræn ubrudt ud til Nørrebro Station.

Banegården blev bygget i 1847 og brugt indtil 1864 hvor en ny større station blev indviet. Denne blev brugt frem til 1911, da den nuværende Københavns Hovedbanegård blev taget i brug. Kort efter lukningen af den gamle station, lejede biografdirektør Constantin Philipsen bygningen og indrettede ventesalen til biograf. Nogle år efter valgte han at bygge et rigtigt biografteater på samme sted. Den bygning vi kender i dag, er fra 1917.

Folk troede ikke på det nye transportmiddel "tog", det var alt for farligt, tænk dig det kører med en hastighed af 40 kilometer i timen! Det overlever man aldrig!


Foto: Januar 2001På taget af Palads kan man se skulpturen Ursus og tyren af billedhuggeren Kaj Nielsen.


På hjørnet af Gyldenløvesgade og Nørre Søgade ligger Den Katolsk Apostoliske Kirke der ikke er en kirke inden for Den danske Folkekirke, men et selvstændigt kristent kirkesamfund med sin egen historie.

Søpavillonen, der ligger ud i Peblingesøen, blev opført i 1894 af Vilhelm Dahlerup for Københavns Skøiteløberforening. Inden da havde man kun nogle små træskure og telte, der skulle fjernes hvert forår. Søpavillonen var for de skøjtende københavnere, så de kunne få varmen og lidt at varme sig på efter en tur på isen. Egentlig var det forbudt at være på isen da det var byens drikkevandsforsyning, men politiet blandede sig ikke.


Foto: Januar 2001

Søpavillonen er bygget i stil med de svenske skærgårdssommerhuse. Bygningen har været tæt på at blive revet ned, men i 1984 blev den fredet. Overfor ved Sct. Jørgens sø står skulpturen Indagine, og ud af et gammelt piletræ er der lavet en træskulptur.

I år 2003 kommer toget tilbage til Gyldenløvesgade. Ved siden af Søpavillonen er man i gang med at opføre en station til den nye metro. Stationen hedder Forum og ligger mellem Frederiksberg og Nørreport.


Foto: Januar 2001


© Copyright 2001-2013 Alle rettigheder forbeholdes - Nansensgaden.dk